| Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом
харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння
організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів,
які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на
основі свого гіркого досвіду. Основні причини отруєнь:- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно їстівних грибів;
- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
-
вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації
(навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння: нудота,
блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження
артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси,
розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Щоб
запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які
необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх. Застерігаємо!-
Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах,
теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних
ринків.
- Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
- Не збирайте гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
- "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
- Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
- Не куштуйте сирі гриби на смак.
-
Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі
сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом -
викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка
слизьку плівку.
- Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
- При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
-
Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які
використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять
молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають
слизову оболонку шлунку.
- Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
-
Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні
речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем
отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
- Значна
кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози
отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може
статись отруєння.
- Суворо дотримуйтеся правил консервування
грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати
дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися,
обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
- УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
- "Усі їстівні гриби мають приємний смак".
- "Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні -приємний".
- "Усі гриби в молодому віці їстівні".
- "Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів".
- "Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби".
- "Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".
- "Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин".
- "Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".
- Первинні
ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються
через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба,
віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.
Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Перша допомога при отруєнні грибами.- Викличте "Швидку медичну допомогу".
-
Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте
5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки;
нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть
активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
-
Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай,
каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий
баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення
його стану.
- З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється:-
Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це
може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися
будь-якими іншими видами самолікування.
Запам'ятайте:
Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Настійно радимо всім!
Не збирайте та не їжте гриби зовсім. Без грибів можна прожити.
| |